Stadsregionens gemensamma kollektivtrafik Föli
Den gemensamma kollektivtrafiken för Åboregionens sex kommuner startade år 2014. Åbo, S:t Karins, Reso, Nådendal, Lundo och Rusko bildade då en enhetlig kollektivtrafikregion där alla biljettprodukter, rabattgrupper och åldersgrupper är de samma. Fast taxa togs i bruk i hela Föli-området. Kunderna tog emot Föli med entusiasm och kollektivtrafikens användarantal har ökat stadigt sedan reformen.

Ta bussen till utflykter i Kuhankuono
Åbo regiontrafik Föli trafikerade under en testperiod sommaren 2018 mellan Åbo och Kuhankuono/Kurjenrahka nationalpark 4.6.2018–12.8.2018. Kuhankuono/Kurjenrahka nationalpark 4.6.2018–12.8.2018. Med priset av en Föli-resa kunde man åka ända till Kuhankuono på både vardagar och veckoslut. Trafikförsöket som finansierades tillsammans av Föli, Åbo, S:t Karins, Lundo, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pöytis, Reso, Rusko, Forststyrelsen och Egentliga Finlands förbund förde med sig en förmånlig förbindelse till Kuhankuono. Möjligtvis fortsätter man försöket även under år 2019.

Parkeringsplatser för cyklar i närheten av hållplatser
De senaste åren har cykelparkeringen vid busshållplatser förbättrats i Åboregionen. I exempelvis Reso har man satt upp cykelparkeringstak vid tio hållplatser som möjliggör ramlåsning av cyklarna. Cykeltak för cykelanslutningsresor har även satts upp i anslutning till hållplatser i Nådendal, Lundo, S:t Karins och Åbo. Användarna har varit nöjda med förbättringen av anslutningsparkeringsförhållandena och utvidgningar av de nuvarande parkeringstaken och nya tak planeras på många håll.

Fölis vattenbuss
Fölis vattenbusstrafik från Aura å till Runsala startade för första gången som ett försök under sommaren 2017 med en färja. Försöket var en framgång och under sommaren gjordes sammanlagt över 30 000 resor med vattenbussen. Tack vare den stora populariteten gjordes tjänsten permanent.
År 2018 trafikerade vattenbussarna från Martinsbron till Runsala och Beckholmen till mitten av september. Vattenbusstrafiken sköttes med två båtar. Trafiken gick dagligen under perioden 21.5–2.9. I september fortsatte trafiken på veckosluten 7–9.9 och 14–16.9. I vattenbusstrafiken fungerar samma biljetter och resekort som i Fölis busstrafik.

Enkel kollektivtrafik
Fölis kollektivtrafik har under de senaste åren utvecklats i olika steg med målet att framför allt få en kollektivtrafik som kan användas smidigt. Bland annat har en ny reseplanerare, mobilapp och hållplatsspecifik tidtabellsinformation via Fickvisning-tjänsten underlättat användningen av kollektivtrafiken. Dessutom övergick Föli år 2016 som den första i Finland och en av de första i världen till identifikationsbaserat betalsystem. Med hjälp av systemet kan kundernas uppgifter kontrolleras mer flexibelt och individuellt.

Första elbussarna år 2016
På Fölis linje 1 övergick man hösten 2016 till en ny era när de första helt eldrivna bussarna började trafikera. De nästan ljudlösa elbussarna med låga utsläpp laddas i depån under natten och på linjens ändhållplatser på flygplatsen och i hamnen under dagen. Bussarna kompletterar Fölis redan förut högklassiga busspark.

Fölix-anslutningstrafiktjänsten
Åbo regiontrafik Föli och Lounais-Suomen Taxidata Oy startade år 2016 ett anslutningstrafikförsök för buss- och taxitrafiken i Reso. För närvarande används Fölix-tjänsten i Reso-området på begränsade turer på linjerna 6 och 7 och gäller endast taxiresor som sker i Reso-området. I tjänsten beställer kunden en taxiskjuts antingen från hemmet till busshållplatsen eller från busshållplatsen till hemmet.

Fler cykelparkeringsplatser längs med kollektivtrafiklinjerna
Byggandet och förbättrandet av cykelparkeringsplatser vid busshållplatser för cykelanslutningsresor fortsätter. På allt fler hållplatser vill man erbjuda en ordentlig ramlåsningsmöjlighet och ett väderskyddande parkeringstak. Nya cykelparkeringstak och utvidgande av nuvarande parkeringsplatser planeras på många håll även utanför stadsområdena.

Prioriteringar för kollektivtrafiken
Kollektivtrafikprioritering innebär till exempel signalprioriteringar och bussfiler. Signalprioriteringssystemet som baseras på FÖLI-bussarnas satellitbaserade positionering är klart för att tas i bruk så när som på en sista finslipning. Prioriteringar genomförs stegvis i Åbos trafikljuskorsningar utifrån bussarnas förseningsuppgifter och granskning av signalprioriteringarnas inverkan.

Spårväg till Åbo?
Spårvägsprojektet reder för närvarande ut vilka verkningar och förutsättningar en eventuell spårvägslösning skulle ha i Åboregionen. Staden har ett strategiskt mål att utveckla trafik och färdsätt som är hållbara för miljön. Spårvägen är ett stadsutvecklingsprojekt som kan användas för att stödja långsiktig utveckling.
Ett smidigt och hållbart färdsätt för stadsborna
Målet med planeringen är att stödja stadens tillväxt, konkurrenskraft och hållbara stadsstruktur, producera en smidig och attraktiv kollektivtrafik samt öka invånarnas trivsel och välmående. I planeringen granskar man även investeringens ekonomiska hållbarhet.
Revolutionerande i Åbos stadsutveckling
Målet med den allmänna planen och tilläggsutredningarna för Åbo spårväg är att ge tillräcklig information för att Åbo stadsfullmäktige kan fatta beslut om att förverkliga spårvägen. Om beslutet är positivt, sätts projektet igång. Till det hör bland annat upprättandet av ändringar i gatuplaner och detaljplaner samt byggplanering.
Som ett alternativ till spårvägen utreds superbussen, som har beskrivits som en gummihjulsspårvagn. Som en investering skulle superbussarna vara klart billigare än spårvagnar. Å andra sidan skulle spårvägens betydelse vara avsevärt större för Åbos stadsutveckling.


Vi skapar en effektiv stomtrafik
Föli planerar år 2021 en reform av de så kallade stomlinjerna. De nya stomlinjerna utgår från linjer som trafikerar så pass tätt att man kan fara till hållplatsen till och med utan att kontrollera tidtabellen. Med ändringarna strävar man efter förbättrad tillgänglighet inom Föli-området och smidigare resor: att öka antalet tvärförbindelser och göra turintervallerna kortare.
Busstrafikens stomlinjer stödjer sig på Åboregionens starkaste kollektivtrafikslinjer. Största delen av stomlinjernas rutter finns redan. I planerna har man skapat en vision om flera åtgärder för att snabba upp linjerna. Resan blir snabbare med till exempel bussfiler och signalprioriteringar.
Följ linjeplaneringens framsteg här!

Bergbanan till Kakolabacken
Den fantastiska bergbanan erbjuder en obehindrad passage till Kakolabacken. Man hoppas på att den ska bli ett permanent landmärke och turistsevärdhet i Åbo.
Enligt Åbo stadsfullmäktiges beslut skulle bergbanan ha varit byggd redan i slutet av år 2017. Bygget har skjutits upp, men kommer att genomföras under år 2018.